Skip to content
Sampsa Veteläinen Lukuaika 4 min

Ammattitutkinto työn alla – näin hankit samalla työkokemusta

Onko ammattitutkinto päällimmäisin työsarkasi tänään? Vai onko sinulla vielä päättämättä, mitä alaa haluaisit lähteä opiskelemaan? Millä alalla on työpaikkasi tulevaisuudessa?

Jos olet jo opiskelija, olet saattanut esimerkiksi kesätöitä hakiessasi törmätä siihen, että sinulta kysytään aiempaa työkokemusta. Herkästi kun on niin, että päästäksesi töihin, pitäisi sinulla olla pohjalla työkokemusta ja näyttöä siitä, että osaat. Tiedätkö, miten hankit lisää oman alasi työkokemusta?

Tässä artikkelissa käsittelemme lyhyesti ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa sekä kevytyrittäjyyttä. Perehdymme siis siihen, miten voit kartuttaa työkokemusta opintojen ohessa kevytyrittäjänä.

Tutustutaan aivan aluksi ammatillisen tutkintojärjestelmän tutkintoihin. Niitähän ovat ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto. Ammattitutkintoa ei pääsääntöisesti voi lähteä suorittamaan heti peruskoulun jälkeen. Yleensä on niin, että alalle pitää ensin suorittaa ammatillinen perustutkinto. Mikä sitten on ammatillinen perustutkinto?

Mikä yhdistää ammattitutkintoja ja kevytyrittäjyyttä?

Kun haluat opiskella itsellesi ammatin, sinun tulee suorittaa alan perustutkinto. Sen laajuus on 180 osaamispistettä. Ammatillisessa perustutkinnossa opiskellaan perusvalmiudet oman alan eri tehtäviin. Tämän lisäksi saat erikoisosaamista itseäsi kiinnostavaan osa-alueeseen alallasi.

Ammatillinen perustutkinto on niin sanottu alalletulotutkinto. Ammattitutkinto puolestaan vaatii taustalle jo tuon oman alan ammatillisen perustutkinnon tai vastaavan osaamisen hankittuna työelämässä. Ammattitutkinnon jälkeen voi edetä vielä erikoisammattitutkintoon. Jos vielä siitä haluat kouluttautua lisää, voit hakeutua korkeakouluopintoihin.

 

Kevytyrittäjyyteen liittyy paljon hyvin motivoivia ja positiivisia seikkoja.

 

Usein toivotaan, että eri tason opintojen välillä tai aikana olisi kertynyt alan työkokemustakin. Yksi tapa hankkia työkokemusta alalleen on alkaa opintojen ohessa kevytyrittäjäksi. Jos motivaatiota on vähänkin, kannattaa ainakin kokeilla, sillä työkokemuksen lisäksi siinä tulee hankittua myös lisää tuloja. Mikä on sen mukavampaa kuin saada vähän lisää vapautta opiskelijan arkeen?

Kun haluat hankkia kevytyrittäjänä työkokemusta ja lisätienestejä opiskelun tai muun työn ohessa, se kysyy jonkin verran oma-aloitteisuutta, sinnikkyyttä ja yritteliäisyyttä. Niitähän löytyy silloin, kun on alastaan innostunut.

Kevytyrittäjyyteen liittyy paljon hyvin motivoivia ja positiivisia seikkoja. Tällaisia asioita ovat muun muassa seuraavat seikat:

 • Saat lisätuloja.
 • Voit itse aikatauluttaa työsi ja tehdä töitä omilla ehdoillasi.
 • Kun laskutat työsi laskutuspalvelun kautta, saat tulosi palkkana suoraan tilillesi.
 • Opit paljon asioita yrittäjyydestä, sillä työ on monin tavoin samanlaista kuin yrittäjän työ – kuitenkin ilman paperisotaa.
 • Lisätulot auttavat opiskelijan arjen kulujen hoitamisessa.
 • Kevytyrittäjänä tienaamisen voit halutessasi aloittaa ja lopettaa täysin, milloin itse haluat.
 • Omat taitosi ja osaamisesi omalla alallasi karttuvat.
 • Saat hyvää tuntumaa ja kokemusta todellisesta työelämästä.

 

Hanki itsellesi ammattitutkinto!

Joko tiedät, mikä on sinua inspiroiva ala? Missä on sinun kiinnostuksen kohteesi? Millainen voisi olla sinun ammattitutkinto? Millaisia töitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa? Millaisia töitä voisit tehdä opintojen ohessa kevytyrittäjänä?

Jos et vielä tiedä, minkä ammattitutkinnon haluaisit suorittaa, ei hätää. Erilaisia vaihtoehtoja ammattitutkinnoksi on runsaasti saatavilla. Sinun ei tarvitse kuin hetkeksi istahtaa alas ja miettiä, missä ovat omat kiinnostuksenkohteesi.

Voit myös hyvin hakea inspiraatiota eri oppilaitosten nettisivuilta. Esimerkiksi ePerusteista näkee eri alojen ammatilliset tutkinnot sisältöineen.

Erilaisia ammattitutkintoja voi Oulun seudulla suorittaa esimerkiksi OSAOssa. Opiskelun alussa jokaiselle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Sen avulla suunnitellaan riittävä osaamisen hankkiminen ja arvioidaan se, miten paljon aiempaa osaamistasi voidaan hyödyntää, jotta 180 osaamispistettä on hankittu. Aiempi osaaminen vaikuttaa siihen, miten kauan tutkinnon suorittaminen vie aikaa.

 

Ammattitutkinto on mahdollista suorittaa myös työn ohella.

 

Ammattitutkinto on mahdollista suorittaa myös työn ohella. Ennen kuin hakeudut suorittamaan saman alan ammattitutkintoa, on suositeltavaa, että olet työskennellyt alalla vähintään kolme vuotta ammatillisen perustutkinnon jälkeen. Ammattitutkinto on kuitenkin mahdollista suorittaa joissain tilanteissa ilman ammatillista perustutkintoa. Näin voit tehdä, kun sinulla on tarvittava osaaminen hallussa.

Kartuta työkokemusta ja osaamistasi kevytyrittäjänä!

Kevytyrittäjyys on oiva tapa hankkia työkokemusta omalle alallesi. Laskutuspalveluun voit liittyä helposti ja nopeasti. 

Rekisteröitymisen jälkeen palvelu lähettää sinulle verkko-ohjelman tunnukset. Rekisteröityminen ei velvoita sinua mihinkään. Se on myös ilmaista.

Voit alkaa toimia kevytyrittäjänä heti, kun olet saanut käyttäjätunnukset. Asiakkaanasi voi olla yksityinen kuluttaja tai yritys – tai mikä tahansa organisaatio. Sovit itse asiakkaasi kanssa työsi aikataulutuksesta, työsuorituksesta ja hinnoittelusta. Omapaja pitää puolestasi kirjaa tuloistasi ja kuluistasi.

Kun olet Omapajan kevytyrittäjä, me hoidamme puolestasi yrittäjän vakuutukset ja muut viranomaisvelvoitteet. Hoidamme siis myös kirjanpidon sekä palkanmaksun. Laskut teet helposti käyttöliittymässämme. Me huolehdimme niiden lähetyksestä.

Kevytyrittäjänä voit huoletta keskittyä tuottavan työn tekemiseen ja mahdollisiin opintoihisi ja ammattitutkinnon suorittamiseen.

Kevytyrittäjänä voit huoletta keskittyä tuottavan työn tekemiseen ja mahdollisiin opintoihisi ja ammattitutkinnon suorittamiseen. Myös kauemmin ammattia harjoittaneet voivat hyvin kokeilla omia siipiään yrittäjänä kevytyrittäjyyden avulla. Lue, miten kevytyrittäjyys luonnistuu kokeneelta alan ammattityöntekijältä.

Laskutuspalvelun kanssa asiat hoituvat askel askeleelta seuraavalla tavalla:

 1. Rekisteröidy palveluun. Saat käyttäjätunnuksen ja voit aloittaa lisätienestien hankkimisen. Palveluun rekisteröityminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään.
 2. Hanki asiakkaita, tarjoa palvelujasi tai tuotteitasi, joilla sinun on tarkoitus ansaita lisätienestejä. Teet siis sitä, mitä parhaiten osaat. Kun olet saanut hankittua asiakkaan, sovi suoraan hänen kanssaan työsi hinnoittelusta.
 3. Laskuta. Tee lasku Omapajan käyttöliittymässä. Me huolehdimme laskujen lähettämisen puolestasi. Saat töistäsi korvauksen palkkana. Pidämme kirjaa kuluistasi ja tuloistasi sekä hoidamme muut kevytyrittäjyyteen kuuluvat paperityöt.
 4. Jos tarvitset asiantuntija-apua, Omapaja auttaa osaamisesi tuotteistamisessa, hinnoittelussa, sopimusten tekemisessä sekä myynnin suunnittelussa.

Yhteistyö Omapajan kanssa on luotettavaa ja turvallista. Jos tarvitset apua yritystoimintasi kehittämisessä jollain tavoin, me autamme sinua mielellämme. Valmennamme sinua kehittämään yritystoimintaasi kaikin tavoin.

Jotta omat mahdollisuutesi toimia kevytyrittäjänä selkiytyisivät, autamme sinua hahmottamaan asiaa esimerkkien kautta. Tulemme kirjoittamaan noin kymmenen artikkelin sarjan yleisistä ammattitutkinnoista.

Otamme artikkeleissa selvää eri ammattitutkinnoista ja kuinka niitä voi harjoittaa helposti myös kevytyrittäjänä. Miten kevytyrittäjyys toimii eri aloilla? Pysy kuulolla ja tutustu eri ammatteihin ja erilaisiin tapoihin toimia kevytyrittäjänä!