Skip to content
personal_trainer-hero-kel_pun-1920px

UKK

Kaikki mitä sinun tulee tietää kevytyrittäjyydestä, löytyy todennäköisesti tältä sivulta.

Sopiiko Omapaja minulle?

Kenelle Omapajan palvelu sopii? Omapajan palvelu sopii henkilöille, jotka haluavat ansaita omalla osaamisellaan. Palvelun kautta voi myydä työ- tai palvelusuorituksia yrittäjämäisesti ilman oman yrityksen perustamista. Palvelu sopii erityisen hyvin niille osaajille, jotka haluavat keskittää työaikansa tuottavaan tekemiseen ja omaan ydinosaamiseensa ulkoistamalla paperivelvollisuudet Omapajalle.

Omapajan kevytyrittäjyys soveltuu sekä päätoimiseen yritystoimintaan että satunnaisten työsuoritusten laskuttamiseen.
Olen harkinnut oman yrityksen perustamista. Miksi valitsisin mieluummin Omapajan? Haluatko perustaa yrityksen siksi, että pääset tekemään yrittäjän paperivelvollisuuksia? Vai haluatko toimia yrittäjänä siksi, että pääset tekemään sitä, mitä rakastat?

Omapaja tarjoaa sinulle kevyen startin yrittäjyyteen. Pääset toteuttamaan itseäsi ilman, että sinun tarvitsee ottaa kaikkea yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa vastuullesi. Saat käyttää rajallisen aikasi omien asiakkaidesi löytämiseen ja oman osaamisesi kehittämiseen samaan aikaan, kun Omapaja hoitaa taustalla yrittäjyyteen liittyvät paperityöt.

Kun toimintasi lähtee lentoon ja tunnet olevasi valmis ottamaan yrittäjyyteen liittyvät paperivelvollisuudet hoitoosi, voit halutessasi jatkaa oman toiminimen tai vaikkapa osakeyhtiön perustamiseen. Jos haluat. Pakollista se ei kuitenkaan ole.
Laskutan vain yksittäisiä työsuorituksia. Voinko tehdä sen Omapajan kautta? Voit laskuttaa. Ehtona kuitenkin on, että asiakkaallasi ei ole työhösi liittyvää johto- ja valvontaoikeutta eli et tee työtä työsuhteessa. Jos asiakkaallasi on oikeus johtaa ja valvoa kiinteästi työskentelyäsi, ei työsuhdetta voi kiertää laskutuspalvelun kautta.

Muistathan, että laskutuspalvelun kautta laskun loppusummaan täytyy lisätä kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuutta ei laskutuspalveluyrityksissä voi soveltaa. Jos asiakkaanasi on yritys, ei arvonlisävero kuitenkaan jää lopullisesti asiakkaasi maksettavaksi.

Ja jos myyt palveluitasi yksityishenkilöille tai kotitalouksille, nämä voivat saada työsi osuudesta kotitalousvähennyksen, jos Verohallinnon ehdot muuten täyttyvät.
Olen työtön ja haluaisin yrittää pienimuotoisesti. Mitä minun tulee ottaa huomioon? Omapajan kautta työskennellessäsi sinut katsotaan työttömyysturvalain mukaan yrittäjäksi. Jos yritystoimintasi on sivutoimista, voit saada samaan aikaan soviteltua työttömyyspäivärahaa.

Jos taas yritystoimintasi katsotaan päätoimiseksi, sinulla ei ole samaan aikaan oikeutta työttömyyspäivärahaan. Arvion yritystoimintasi pää- tai sivutoimisuudesta tekee TE-viranomainen, ja lisätietoa yritystoimintasi vaikutuksesta työttömyysetuuteen saat paikallisesta TE-toimistostasi.

Yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, onko tehty työ esteenä kokopäivätyön vastaanottamiselle.

Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä alle 2 viikkoa kestävien toimeksiantojen osalta yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida erikseen, vaan lyhyitä keikkatöitä tekevä on oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan.
Mitä, jos kevytyrittäjänä haluan perustaa oman yrityksen? Omapaja haluaa kannustaa kaikkia yrittäjämäiseen toimintaan ja näkee kevytyrittäjyyden kevyempänä starttina kohti yrittäjyyttä. Kevytyrittäjästä on äärimmäisen helppo jatkaa oikeaksi yrittäjäksi.

Oman yrityksen perustaminen on kevytyrittäjyyttä parempi vaihtoehto, kun tarvitset työhösi suuria investointeja tai jos ostosi kasvavat hyvin suuriksi. Myös jos sinun tarvitsee palkata omia työntekijöitä, oman yrityksen perustaminen on helpompi vaihtoehto.

Halutessasi voit keskustella tilanteestasi henkilökohtaisesti Omapajan asiantuntijoiden kanssa.
Laskutuspalveluita on useita, miksi valitsisin Omapajan? Omapajan laskutuspalvelu on perustettu, jotta voisit toimia yrittäjänä mahdollisimman helposti. Omapajan kautta toimiessa sinun ei tarvitse itse huolehtia yrityksen kirjanpitoon tai verotukseen liittyvistä kysymyksistä, sillä Omapaja huolehtii ne puolestasi. Olet myös vakuutettu Omapajan kautta sekä työssä aiheutuvien tapaturmien että vastuuvahinkojen varalta. Omapajassa et jää yksin, sillä autamme sinua kevytyrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Jos sinulla ei vielä ole asiakkaita, voit silti liittyä Omapajan laskutuspalveluun ja täyttää Osaajia-profiilin. Tämän jälkeen Omapajan kumppaniyritykset voivat lähettää sinulle sopivia työtarjouksia, joita voit vapaasti vastaanottaa ja laskuttaa kevytyrittäjänä.
Millaisia töitä voin laskuttaa Omapajan kautta? Omapajan kautta voit laskuttaa lähes mitä tahansa omaan osaamiseesi liittyviä työsuorituksia, joissa sinun ja asiakkaasi välille ei muodostu työsuhdetta. Jos teet työtä jatkuvasti vain yhdelle tai muutamalle toimeksiantajalle, ja näillä on oikeus johtaa ja valvoa kiinteästi työskentelyäsi, teidän välille muodostuu työsuhde, jota ei voi kiertää laskutuspalvelun kautta.

Helppona nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos voisit tehdä samaa työtä myös yrittäjänä, voit hyvin todennäköisesti tehdä sitä myös Omapajan kautta. Mikäli alallasi tarvitaan erityisiä lupia, sinun kannattaa ensin varmistaa, voitko toimia kevytyrittäjänä alallasi.
Mitä Omapajassa toimiminen vaatii minulta? Omapajassa toimit yrittäjänä ja hankit itse omat toimeksiantosi. Omapajassa toimiminen edellyttää sinulta siksi aktiivisuutta ja yrittäjämäistä asennetta.

Omapajassa toimiminen edellyttää myös vastuuntuntoa, sillä olet itse vastuussa työskentelystäsi asiakkaillesi.
Voiko Omapajan kautta myydä tuotteita

Omapajan kautta voit myydä itse valmistamiasi tuotteita.

Huomioithan kuitenkin, että joudut lisäämään tuotteidesi hintaan arvonlisäveron, sillä Omapajassa et voi hyödyntää vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuutta.

Jos valmistat tuotteita vain hyvin satunnaisesti ja myyt niitä yksityishenkilöille, sinun ei ole ehkä järkevää tehdä sitä Omapajan kautta. Voit nimittäin myydä tuotteitasi pienimuotoisesti myös yksityishenkilönä ilman arvonlisäveroa, kunhan vain muistat ilmoittaa omat tulosi Verohallinnolle.

Menetänkö mahdollisuuden starttirahaan toimiessani kevytyrittäjänä?

Jos Omapajan kautta harjoittamasi toiminta on ollut sivutoimista (sinulla ei ole ollut esimerkiksi yel-vakuutusta vielä) ja haluat laajentaa sen päätoimiseksi, sinulla voi olla mahdollisuus saada tähän starttirahaa.

Lopullisen päätöksen starttirahan myöntämisestä tekee paikallinen TE-toimisto. Starttirahapäätökseen vaikuttavat muun muassa riittävät valmiudet ja edellytykset kannattavaan yritystoimintaan, alan kilpailutilanne alueella sekä starttirahan tarve.

Jos tiedät jo Omapajaan liittyessäsi, että aiot myöhemmin hakea starttirahaa yritystoiminnallesi, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon ja kysyä, miten kevytyrittäjänä toimiminen vaikuttaa myöhemmin mahdollisuuteen saada starttirahaa.

Voinko toimia kevytyrittäjänä, vaikka minulla on luottotietomerkintä?

Voit toimia. Luottotietomerkintä ei ole este kevytyrittäjänä toimimiselle.

Voinko toimia kevytyrittäjänä, jos minulla on Ulosotto päällä?

Voit toimia. Kun Omapajalle tulee Ulosottoviranomaisen maksukieltopäätös, pidätämme kevytyrittäjän palkasta ulosoton ja tilitämme sen ulosottolaitokselle. Ulosotto lasketaan aina palkanmaksun yhteydessä.

Voinko toimia kevytyrittäjänä, jos minulla on verovelkaa?

Kyllä voit. Verovelka ei ole este kevytyrittäjänä toimimiselle.

Yleistä Omapajasta

Kevytyrittäjyys ja kevytyrittäjä – mitä nämä tarkoittavat?

Kevytyrittäjä on henkilö, joka työskentelee yrittäjämäisesti ja laskuttaa työnsä laskutuspalvelun avulla. Laskutuspalvelut käyttävät laskuttajistaan yleensä nimeä kevytyrittäjä.

Kevytyrittäjyys on ilman omaa y-tunnusta toimiva yrittämisen muoto, jossa kevytyrittäjä hankkii itse asiakkaansa ja sopii työstään suoraan asiakkaansa kanssa. Kevytyrittäjä ei ole kirjanpitovelvollinen ja tulonsa hän saa palkkana. Kevytyrittäjän ei siis tarvitse huolehtia yrittäjän velvollisuuksista, vaan hän voi keskittyä paremmin työhönsä.

Miten aloitan kevytyrittäjänä?

Omapajan kevytyrittäjänä voit aloittaa liittymällä Omapajaan nettisivujemme kautta, jolloin saat tunnukset laskutusjärjestelmäämme. Erillistä yrityksen rekisteröintiä ei tarvita, vaan olet valmis aloittamaan kevytyrittäjänä toimimisen saman tien.

Palveluun kirjautuminen on ilmaista ja meillä ei ole erillisiä kuukausimaksuja. Tervetuloa palvelun käyttäjäksi!

Mitä palvelun käyttö maksaa?

Omapajan palvelussa ei ole aloitusmaksua eikä kiinteitä kuukausimaksuja. Palvelu maksaa vain silloin, kun laskutat asiakkaitasi ja nostat Omapajalta palkkaa tai korvauksia.

Omapajan palvelumaksu on 5-7 % laskutuksen arvonlisäverottomasta summasta. Katso hinnastomme.

Olenko Omapajassa pää- vai sivutoiminen yrittäjä?

Omapajassa voit olla pää- tai sivutoiminen yrittäjä.

Työskentelysi luonne ja siihen käytetty aika määrittävät sen, onko kevytyrittäjyytesi pää- vai sivutoimista. Muistathan, että päätoiminen kevytyrittäjä ei ole samaan aikaan oikeutettu työttömyyspäivärahaan, mutta sivutoiminen on.

Voinko hyödyntää omaa markkinointinimeä?

Voit hyödyntää. Voit jopa halutessasi rekisteröidä markkinointinimesi Omapajan sivutoiminimeksi, jolla varmistetaan se, että kukaan muu ei voi ottaa sitä käyttöön.

Jos joskus päätät lähteä Omapajasta ja haluat aloittaa toiminimiyrittäjyyden, saat rekisteröidyn markkinointinimen mukaasi.

Pitääkö Omapajaan liittymisestä ilmoittaa johonkin?

Omapajassa toimit yrittäjänä ja hankit itse omat toimeksiantosi. Omapajassa toimiminen edellyttää sinulta siksi aktiivisuutta ja yrittäjämäistä asennetta.

Omapajassa toimiminen edellyttää myös vastuuntuntoa, sillä olet itse vastuussa työskentelystäsi asiakkaillesi.

Menetänkö mahdollisuuden starttirahaan toimiessani kevytyrittäjänä?

Omapajaan liittymisestä ei tarvitse ilmoittaa mihinkään ennen kuin aloitat laskutettavan työn tekemisen.

Jos olet työsuhteessa ja olet aloittamassa työskentelyä ja laskuttamista Omapajan kautta, sinun on hyvä ilmoittaa työskentelysi alkamisesta työnantajallesi.

Jos olet työtön ja aloitat työskentelyn Omapajan laskutuspalvelun kautta, sinun tulee ilmoittaa siitä paikalliselle TE-toimistolle sekä työttömyyskassallesi.

Miksi Omapaja on perustettu? Omapaja on alun perin perustettu yrittäjyysvalmennusten yrityshautomoksi. Yritysvalmentajat huomasivat, että osalle valmennuksiin osallistuneista yrityksen perustamisen kynnys oli liian korkea, ja he halusivat madaltaa yritystoiminnan aloittamisen kynnystä. Niin syntyi Omapaja – auttamaan yrittämisen kynnyksen yli.
Voinko käyttää työssäni kumppania tai apulaista?

Voit käyttää työssäsi kumppania tai apulaista. Mahdollisesti jopa löydät sellaisen muiden kevytyrittäjien joukosta.

Jos kaksi työntekijää laskuttaa yhdellä laskulla toimeksiantajaa, tulee kummankin työntekijän rekisteröityä Omapajaan palvelun käyttäjäksi ja toimittaa oma verokortti palkanmaksua varten.

Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme.

Mihin toimitan verokorttini?

Verokortin voit ladata Omapajan laskutusjärjestelmään kohtaan Omat tiedot -> Verokortti. Verokortin voi tallentaa kuvatiedostona tai pdf-muodossa. Huomioithan, että Omapajalle toimitettavan verokortin on oltava verokortti palkkaa varten.

Miten saan kevytyrittäjän kotisivut käyttööni?

Kun olet rekisteröitynyt Omapajan kevytyrittäjäksi, saat kevytyrittäjän kotisivut käyttöösi.

Voinko saada Omapajan kautta työterveyshuoltoa?

Omapaja on neuvotellut työterveyskumppani Heltin kanssa kevytyrittäjille soveltuvan työterveyspaketin. Heltin Kevytyrittäjän työterveyspaketti maksaa 19€ kuukaudessa. Heltin työterveyspaketista voit lukea lisää täältä.

Voinko käyttää Omapajan y-tunnusta omiin ostoksiini?

Et voi. Omapajan Y-tunnusta ei saa käyttää omiin ostoksiin eikä sitä voi käyttää myöskään esimerkiksi tukkuostoksiin tai työvaatteiden ostoon.

Kevytyrittäjän palkka

Miten palkkani muodostuu?

Näin Omapajan kevytyrittäjän palkka muodostuu

Laskutus (alv 0%)

- Mahdolliset tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut (esim. aine- ja tarvikeostot)

- Mahdolliset tulonhankkimisesta aiheutuneet matkakulut

= Bruttopalkka

- Ennakonpidätys verokortin mukaan

= Nettopalkka

- Omapajan palvelumaksu 5-7% laskutuksesta

- Sairausvakuutusmaksu 1,53% bruttopalkasta (pidätetään vain YEL-vakuutusvelvollisilta)

- Mahdollinen YEL-vakuutusmaksu

= Maksettava summa

+ Kulukorvaukset

+ Matkakorvaukset

Työsuorituksesta aiheutuneet, Omapajan hyväksymät kulut maksetaan sinulle palkanmaksun yhteydessä kuittia tai matkalaskua vastaan. Tiedot kulu- ja matkakorvauksista syötetään Omapajan laskutusjärjestelmään.

Huom! Voit laskea palkkasi kätevästi palkkalaskurillamme.

Milloin palkkani maksetaan?

Voit valita nostavasi palkan joko heti asiakkaan maksettua laskun tai käydä itse valitsemassa palkanmaksuajankohdan. Huomioithan, että palkka tulee nostaa kuukausittain.

Voit myös valita, että palkka maksetaan ulos tiettynä päivänä kuukausittain siihen mennessä maksettujen suoritusten perusteella.

Mistä saan palkkakuitin?

Palkkakuitti tallentuu palkanmaksun yhteydessä laskutustyökaluumme ja voit tulostaa tai tallentaa sen sieltä omalle koneellesi.

Laskutus

Miten pääsen luomaan laskuja?

Rekisteröidyttyäsi palveluumme saat tunnukset laskutustyökaluumme, jonka avulla syötät laskutustiedot meille.

Omapajan kirjanpitäjä tarkistaa, että laskussa on kaikki tarvittavat tiedot ja lähettää sen asiakkaallesi.

Millaisia töitä voin laskuttaa Omapajan kautta?

Voit laskuttaa Omapajan kautta lähes mitä tahansa omaan osaamiseen liittyviä työsuorituksia, joissa kevytyrittäjän ja asiakkaan välille ei muodostu työsuhdetta. Pääsääntöisesti kauttamme voi siis laskuttaa palvelua tai työsuoritetta. Kauttamme ei voi pitää esim. verkkokauppaa, vuokrata tilaa, laitteita tai tuotteita tai pitää pop-up kahvilaa.

Lue myös: Mitä töitä ei voi laskuttaa kevytyrittäjänä

Voinko käyttää kortinlukijaa?

Korttimaksuja  voit ottaa vastaan asiakkailtasi hankkimalla Omapajan kautta Zettle-korttimaksupäätteen (hinta 97,96 €) ja liittymällä Omapajan Zettle -tiliin. Voit ottaa asiakkaaltasi maksun Zettle -maksupäätteellä ja me kirjaamme korttimaksumyyntisi laskutusjärjestelmäämme.

Sen jälkeen voit nostaa korttimaksumyynneistä palkan. Zettle veloittaa palvelusta oman palvelupalkkionsa, joka on 1,96 % korttimaksuista. Tutustu blogissamme Zettlen maksupäätteeseen.

Miten hinnoittelen palveluni?

Laskutushinnassa sinun tulee ottaa huomioon vähintään seuraavat seikat:

 • Arvonlisävero (määräytyy toimialan mukaan, yleensä 24 %)
 • Omapajan palvelumaksu 5-7% arvonlisäverottomasta laskutuksestasi
 • Yritystoimintaan liittyvät kulut (esim. materiaali- ja matkakulut)
 • Sairausvakuutusmaksu 1,34% (vuonna 2022) bruttopalkastasi, mikäli olet YEL-vakuuttamisvelvollinen
 • Yrittäjän eläkevakuutusmaksu (jos tulosi ylittävät YEL-työtulorajan)

Voit käyttää hinnoittelun apuna palkkalaskuriamme.

Oman työ kannattaa hinnoitella niin, että palkkasi on kohtuullinen tehtyyn työhön nähden ja vertailukelpoinen alan muihin tekijöiden verrattuna.

Millaisia summia voin laskuttaa? Onko minimisummaa?

Voit laskuttaa millaisia summia tahansa. Omapajassa ei ole laskutuksen minimisummaa.

Miten toimitaan, jos asiakas ei maksa laskua ajoissa?

Jos asiakas ei maksa laskua ajoissa, Omapaja lähettää automaattisesti kaksi maksumuistutusta. Jos asiakas ei tämänkään jälkeen vielä maksa laskuaan, voit pyytää meitä siirtämään laskun perintätoimistolle.

Jos tarvitset neuvontaa laskutusasioissa, voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme.

Onnistuuko rakennusalan käänteisen alv:n soveltaminen?

Onnistuu, kun laskutat rakennusliikettä. Merkitse laskulle alv-kannaksi 0% (rakennusalan käänteinen alv). www.vero.fi

Voiko asiakas saada kotitalousvähennyksen tekemästäni työstä?

Asiakkaasi voi saada kotitalousvähennyksen työsi osuudesta, jos kotitalousvähennyksen edellytykset muuten täyttyvät.

Muista erotella laskulla työn osuus esimerkiksi matka- tai materiaalikuluista.

Voinko lähettää laskun ilman arvonlisäveroa?

Kevytyrittäjä on kaikesta toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen, koska laskutus tapahtuu Omapajan y-tunnuksella. Näin ollen kevytyrittäjän tulee lisätä voimassa oleva arvonlisävero kaikille laskuille.

Voinko laskuttaa asiakasta yhdellä laskulla toisen tai useamman henkilön kanssa?

Kyllä voit. Jotta ryhmälaskutus on mahdollista, tulee molempien (tai useamman henkilön) olla rekisteröityneenä Omapajan kevytyrittäjäksi.

Voiko alaikäinen laskuttaa Omapajan kautta?

Kyllä voi, jos työ on kevyttä ja hänellä on huoltajan suostumus toimia kevytyrittäjänä.

Voinko laskuttaa sähkötöitä Omapajan kautta?

Jos haluat laskuttaa Omapajan kautta sähkötöitä, sinulla tulee olla Seti OY:n todistus sähkötöiden johtajan pätevyydestä. Ennen kuin aloitat sähkötyöt, sinun tulee tehdä TUKES:lle ilmoitus sähkötöiden tekemisestä.  Huomioithan myös, että sähkötöiden johtaja ei voi kevytyrittäjänä valvoa muiden töitä.

Voiko koulutettu hieroja toimia Omapajan kautta arvonlisäverottomasti?

Valitettavasti yksityisten terveydenhoitopalveluin tarjoajat eivät voi toimia laskutuspalvelun kautta arvonlisäverottomasti. Syy tähän on se, ettei yksityinen ammatinharjoittaja voi ilmoittautua Aluehallintoviraston rekisteriin ilman omaa y-tunnusta.

Milloin voin hyödyntää liikuntapalveluiden 10 % arvonlisäverokantaa?

Liikuntapalveluiden alennettua arvonlisäverokantaa voit hyödyntää, kun annat asiakkaillesi mahdollisuuden liikunnan harjoittamiseen.

Alennettua arvonlisäverokantaa et siis voi hyödyntää, jos toimintasi on luonteeltaan enemmän opetusta, ohjausta, opastamista ja neuvontaa.

Voinko laskuttaa ulkomailla toimivaa yritystä?

Voit laskuttaa myös ulkomailla toimivia yrityksiä.

Toisiin EU-maihin laskuttamista tarvitset yrityksen VAT-numeron. Jos olet epävarma, mitä arvonlisäverokantaa laskussa tulee soveltaa, olethan yhteydessä ennen laskun luomista.

Voinko laskuttaa asiakkaalta verottomia kulukorvauksia?

Voit laskuttaa asiakkaaltasi myös verottomia kulukorvauksia, jos olet sopinut niistä etukäteen asiakkaasi kanssa ja ne täyttävät Verohallinnon verottomille kulukorvauksille asettamat edellytykset.

Huomioithan, että verottomien kulukorvausten arvonlisäverokäsittely on sama kuin muunkin laskun, eli korvaukset laskutetaan yleensä 24 % arvonlisäverokannan mukaan.

Voinko käyttää voimassa olevaa Valttikorttia, jos laskutan Omapajan kautta?

Valtti-kortti tulee olla tilattu Omapajan kautta, koska myös laskutus ja vakuutukset hoituvat Omapajan kautta.

Kuulutteko Luotettava kumppani -palveluun?

Omapaja on mukana Luotettava kumppani -palvelussa.

Yrityksen tiedot voi milloin tahansa käydä tarkistamassa tilaajavastuu.fi-sivustolla. Saat meiltä pyynnöstä myös tilaajavastuupaperimme pdf-muodossa.

Luotettava kumppani logo

 

Voinko vastaanottaa asiakkaaltani käteistä rahaa?

Valitettavasti käteisen rahan vastaanottaminen ei onnistu Omapajan kevytyrittäjänä.

Voinko laskuttaa muun maan kansalaisena?

Voit laskuttaa, mikäli sinulla on suomalainen verokortti ja työ tapahtuu Suomessa.

Voinko laskuttaa vuokratuloja Omapajan kautta?

Vuokratulot ovat pääsääntöisesti pääomatuloja ja niitä ei voi laskuttaa Omapajan kautta. Joissain tapauksissa esimerkiksi konevuokran voi laskuttaa asiakkaalta samalla, kun laskuttaa työn osuuden. Tällöin vuokratun koneen täytyy liittyä kiinteästi tehtävään työhön.

Voiko tuotemyyntiä tehdä Omapajan kautta?

Kauttamme voi laskuttaa vain asiakkaan tilauksesta luotuja tuotteita, kuten vaikkapa asiakkaalle suoraan tehty toiveiden mukaan vaate, koru, käsintehty puukko tai taide. Valmiita eriä tuotteita tai tukusta/muusta kaupasta ostettua tuotetta ei voi laskuttaa kauttamme.

Verot ja vakuutukset

Täytyykö minun itse hankkia vakuutukset toiminnalleni?

Omapajan palvelumaksuun sisältyy myös vakuutukset toiminnallesi. Omapajan kautta olet vakuutettu ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa Omapajan kautta laskutettavissa töissä sattuneet tapaturmat. Tapaturmavakuutus ei ole voimassa matkalla työpaikalle. Vakuutusmäärä on hoitokulujen osalta 5000 euroa, kuolemantapauksen osalta 25 000 euroa ja pysyvän haitan osalta 30 000 euroa. Lisäksi tapaturman aiheuttamasta lyhytaikaisesta (alle vuoden kestävästä) työkyvyttömyydestä vakuutusyhtiö maksaa sen ehtojen täyttyessä 30 euron päivärahaa.

Omapajan kautta olet vakuutettu oikeusturvavakuutuksella sekä toiminnan vastuuvakuutuksella. Vastuuvakuutuksen enimmäiskorvausmäärä on 1 000 000 euroa. Vakuutus korvaa mahdolliset toimeksiantajalle tai kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot voimassaolevien vakuutusehtojen mukaisesti. Omavastuu vahinkotapauksissa on pääsääntöisesti 600 euroa. Vakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet epäammattimaisesti tehdystä työstä.

Voit myös valtuuttaa Omapajan ottamaan itsellesi YEL-vakuutuksen eläkevakuutusyhtiöstä. Tällöin YEL-vakuutusmaksut pidätetään palkastasi palkanmaksun yhteydessä.

Mikä on yrittäjän eläkevakuutus?

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi silloin, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät perhevapaalle. Eläkkeesi, sosiaaliturvasi ja YEL-maksusi lasketaan itse määrittelemäsi YEL-työtulosi mukaan.

YEL-työtulon tulee vastata työpanoksesi rahallista arvoa. YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä sinulle maksettavaa palkkaa vaan sinun tulee arvioida itse, mikä se todellisuudessa voisi olla. Arvioinnissa kannattaa miettiä esimerkiksi, mikä olisi se rahamäärä, jonka maksaisit toiselle henkilölle, jos hän tekisi työsi. Arvioimasi YEL-työtulon perusteella lasketaan yrittäjyydestäsi kertyvä eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Vähintään yhtä tärkeää on huomioida, että YEL-työtulon perusteella lasketaan myös Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisäksi työtulo määrittää työttömyysturvasi tason.

Mikäli vuosityötulot jäävät alle 8 261,71 € (vuonna 2022), YEL-vakuutuksen ottaminen ei ole pakollista.

Täytyykö minun ottaa itselleni yrittäjän eläkevakuutus?

Tarvitset YEL vakuutuksen, kun seuraavat vakuuttamisen ehdot täyttyvät:

 1. Työtulosi on vähintään 8.261,71 euroa vuodessa (2022). Jos aloitat yrittäjätoimintasi esim. toukokuussa, kyseisen vuoden työtuloraja on 5.507,81 euroa (touko-joulukuu).
 2. Yrittäjätoimintasi jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta. Myös kausiluonteinen yrittäjätoiminta vakuutetaan YEL:n mukaan, jos toiminta jatkuu vuodesta toiseen, vaikka se välillä keskeytyisi useammaksikin kuukaudeksi.
 3. Olet 16-68-vuotias yrittäjä

Voit kuitenkin siirtää eläkevakuutuksesi hallinnoinnin valtakirjalla Omapajalle. Tällöin me otamme sinulle YEL-vakuutuksen ja kuukausittaiset vakuutuslaskut tulevat meille. Vähennämme vakuutusmaksujen osuuden nettopalkastasi ja maksamme niillä vakuutuslaskusi.

Miten YEL-vakuutuksen vuosityötulo määritellään?

Yrittäjän eläkevakuutuksen perustaksi määritellään vuosityötulo, joka vastaa oman työpanoksesi arvoa harjoittamassasi yritystoiminnassa. Vuosityötulon tulee siis vastata sitä palkkaa, jota työsuhteessa maksettaisiin vuoden aikana yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin sinä olet.

Vuosityötulosi ei ole välttämättä täysin sama asia kuin Omapajasta nostama palkkasi. Palkan perusteella vuosityötulosi on kuitenkin helpompi asettaa oikealle tasolle. Työtulon perusteella lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksut. Jos yritystoiminnassasi tapahtuu merkittäviä muutoksia, vuosityötuloa tulee muuttaa vastaamaan uutta tilannetta.

Olen vanhuuseläkkeellä. Tarvitsenko yrittäjän eläkevakuutusta?

Vanhuuseläkkeellä eläkevakuutuksen ottaminen on vapaaehtoista. Maksamalla eläkevakuutusmaksuja voit kuitenkin kasvattaa tulevan eläkkeesi määrää.

Tarvitseeko minun ilmoittaa tuloni Verottajalle?

Ei tarvitse. Omapajan palvelussa olet palkansaajan asemassa, eli sinun ei tarvitse ilmoittaa tulojasi Verohallinnolle. Me hoidamme tarvittavat ilmoitukset ja toimitamme ennakonpidätyksen palkkatuloistasi.

Voinko hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta, jos laskutukseni jää pieneksi?

Arvonlisäveron alarajahuojennus koskee vain oman yrityksen perustaneita henkilöitä, joten kevytyrittäjän ei ole mahdollista hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta.

Oletko kiinnostunut kevytyrittäjyydestä?

Voit liittyä Omapajan kevytyrittäjäksi täysin ilmaiseksi ja kokeilla työsi laskutusta helposti ja turvallisesti ilman oman yrityksen perustamista.

Tutustu ja luo ilmainen tili

Kulujen korvaaminen

Mitä kuluja voin vähentää laskutuksessa?

Voit vähentää Omapajan kautta suoraan työskentelystäsi aiheutuvia kuluja. Kulut kirjataan laskutusjärjestelmään ja ne kohdistetaan sille laskulle, jolla kuluja aiheuttanut työkin on laskutettu.

Järjestelmään kirjattavia kuluja voivat olla esimerkiksi työhön liittyvät välittömät valmistus- ja materiaalikulut. Kulut tulee hakea vähennettäväksi kahden kuukauden sisällä kulun aiheutumispäivästä.

Omapajan kautta et voi vähentää kuluja, joihin liittyy yksityiskäytön mahdollisuus tai ne ovat pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja koneita tai laitteita. Näin ollen et voi vähentää Omapajan kautta esim. tietokonetta, puhelinta, työvaatteita tai -kenkiä, puhelin- tai internetkuluja, toimistotarvikkeita tai vuokrakuluja.

Kulujen vähentäminen tarkoittaa sitä, että laskuttamastasi arvonlisäverottomasta summasta kulujen osuus maksetaan ennakonpidätystä toimittamatta eli verovapaasti.

Muut yritystoimintaasi liittyvät tulonhankkimiskulut voit vaatia vähennettäväksi omalla veroilmoituksellasi kerran vuodessa. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi YEL-vakuutusmaksut, palvelumaksut, työvälineet, työvaatteet ja -kengät, ammattikirjallisuus ja työhuonevähennys.

Voinko vähentää kalustohankintoja verotuksessa?

Kalustohankintoja et voi vähentää suoraan Omapajan kautta, koska ne ovat käytössäsi useamman vuoden ajan ja niihin voi liittyä myös yksityiskäyttöä.

Tulonhankkimistarkoituksessa tehdyt kalustohankinnat voit kuitenkin usein vähentää ainakin osittain omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.

Voinko kevytyrittäjänä saada korvausta työmatkakustannuksista?

Jos joudut matkustamaan työsi takia, sinulle voidaan korvata matkakorvauksia Omapajan kautta. Matkakorvauksia ovat kilometrikorvaus omalla ajoneuvolla matkustettaessa sekä päivärahat ja erityisalan ateriakorvaukset.

Matkakorvauksia voi hakea Omapajan laskutusjärjestelmässä matkakorvaushakemuksella.

Omapajan kautta sinulle voidaan korvata matkakustannuksia kahdella eri tavalla.

 1. Matkakorvaukset laskutetaan asiakkaalta sovitun työkorvauksen lisäksi
 • Kilometrikorvaukset ja päivärahat eritellään asiakkaan laskulla omina riveinään.
 • Matkakorvaukset maksetaan sinulle verovapaasti
 1. Matkakorvaukset sisältyvät asiakkaan kanssa sovittuun kokonaiskorvaukseen
 • Kilometrikorvauksia ja päivärahoja ei eritellä asiakkaan laskulla
 • Saat laskun arvonlisäverottomasta loppusummasta matkakorvauksia vastaavan summan ilman ennakonpidätystä
 • Nämä veronalaiset, ennakonpidätystä toimittamatta käsitellyt matkakorvaukset tulee hakea vähennettäväksi myös omassa verotuksessa.
Miten työn tekemisestä aiheutuneet kulut korvataan?

Kulujen määrä pienentää ennakonpidätyksen alaisen palkan määrää eli saat kuluja vastaavan määrän laskun loppusummasta ennakonpidätystä toimittamatta. Tämä tarkoittaa sitä, että joudut maksamaan ennakonpidätystä palkastasi vähemmän. Huomioithan, että laskutuspalveluyritys ei maksa työstä aiheutuvia matka- tai muita kuluja laskuusi perustuvan palkan lisäksi.

Milloin kulukorvaukset maksetaan?

Kulukorvaukset huomioidaan palkanlaskennassa, kun kevytyrittäjällä on palkkasaldoa kulukorvauksen huomioimiseen. Jos kulukorvauksen arvonlisäveroton summa on esimerkiksi 100€, tulee palkkaa tulee olla nostettavissa vähintään 143€, jotta kulukorvaus voidaan huomioida. Tällöin ennakonpidätyksen alaisena palkkana maksettaisiin 43€ ja ennakonpidätystä toimittamatta 100€.

Mitä kuluja voin vaatia vähennettäväksi omalla veroilmoituksella?

Verotuksessa saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Mikäli työstä aiheutuvia kuluja on enemmän kuin 750 euroa vuodessa, kannattaa tulonhankkimiskulut vaatia vähennettäväksi omassa verotuksessa. Tulonhankkimiskuluja ovat esimerkiksi työhuonevähennys, ammattikirjallisuus, edustusmenot, työn suorittamiseen liittyvät vuokra-, tietoliikenne- ja puhelinkulut, toimistotarvikkeet, YEL-maksut yms.

Omapajan järjestelmästä saat veroilmoituksen täyttämistä helpottavan koosteen, johon on kerätty Omapajan kautta käsitellyt ja kevytyrittäjyyteen liittyvät tulonhankkimismenot.

Sosiaali- ja työttömyysturva

Kertyykö tekemästäni työstä eläkettä?

Eläkkeen kertyminen riippuu siitä, maksatko yritystoiminnastasi eläkemaksuja. Alle 8 261,71 € (vuonna 2022) vuosityötuloilla et ole velvollinen maksamaan eläkemaksuja, mutta silloin työstä ei myöskään kerry eläkettä. Yli8 261,71 € (vuonna 2022) vuosityötuloilla sinun tulee olla eläkevakuutettu, jolloin tekemästäsi työstä kertyy myös eläkettä. Kertyvän eläkkeen määrä riippuu ilmoittamastasi YEL-työtulon määrästä. Voit ottaa yrittäjän eläkevakuutuksen Omapajan kautta valtakirjalla.

Mistä saan korvausta, jos sairastun?

Sairastumistapauksissa kevytyrittäjä voi hakea sairauspäivärahaa Kelasta yrittäjän ehtojen mukaisesti. www.kela.fi

Kela maksaa sairauspäivärahaa sinulle vahvistetun YEL-työtulon perusteella.

Miten toimin, jos minulle sattuu työtapaturma tai vahinko?

Korvausten hakeminen vakuutusyhtiöltä tapahtuu Omapajan kautta.

Ilmoita työtapaturmasta tai vahingosta mahdollisimman pian Omapajan yhteyshenkilölle, joka neuvoo, miten tilanteessa edetään.

Mitä tapahtuu, jos kevytyrittäjänä toimittuani jään työttömäksi?

Ilmoita yritystoiminnan päättymisestä saman tien paikalliseen TE-toimistoosi.

Jos sinulla on ollut YEL-vakuutus, ilmoita työskentelyn päättymisestä myös Omapajaan, jotta osaamme keskeyttää YEL-vakuutuksesi.

Kun TE-toimisto toteaa yritystoiminnassa työskentelysi päättyneen, olet oikeutettu työttömyyspäivärahaan.

Menetänkö työttömyysturvani, jos liityn Omapajaan?

Jos olet työtön työnhakija ja ryhdyt kevytyrittäjäksi, voit neljän ensimmäisen yrittäjäkuukauden aikana saada myös työttömyysetuutta. Tämä neljän kuukauden sääntö koskee sekä työttömyyspäivärahaa että työmarkkinatukea saavia henkilöitä.

Jo vuonna 2017 työttömyysturvalaissa voimaan tullut lyhytkestoisen yrittäjyyden määritelmä on edelleen voimassa. Työttömän työnhakijan ei tarvitse ilmoittaa alle kahden viikon lyhytkestoisesta yritystoiminnasta TE-toimistoon. Ainoastaan työstä saatu tulo pitää ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle. Sitä, kuinka paljon alle kahden viikon toimeksiantoja voi tehdä, ei ole määritelty laissa. Toimeksiantojen välissä kuitenkin tulee olla vähintään yksi työtön päivä, ja toimeksiannon tulee välissä vaihtua.

Jos yritystoimintasi katsotaan sivutoimiseksi, olet oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Päätoimisen yritystoiminnan rinnalla et voi saada työttömyyspäivärahaa.

Jos olet työtön ja olet aloittamassa työskentelyäsi Omapajan kautta, ilmoita siitä paikalliseen TE-toimistoosi. TE-viranomaiset tekevät arvion yritystoimintasi työllistävyydestä ja määrittelevät sen, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.

Tarkemmin kevytyrittäjän työttömyysturvasta voit lukea tästä.

Kerryttääkö Omapajan kautta tekemäni työ työttömyyskassan työssäoloehtoa?

Omapajan kautta tekemäsi työ on yrittäjätyötä, eikä sitä yleensä lasketa palkansaajakassan työssäoloehtoon kuuluvaksi.

Sen sijaan YEL-vakuutettuna, vähintään 13 247 euron vuosityötuloilla voit liittyä yrittäjien työttömyyskassaan, jolloin tekemäsi työ kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa yrittäjäpuolelta.

Mitä töitä en voi laskuttaa Omapajan kevytyrittäjänä?

Kiinteistövälitys ja vuokravälitys

Kiinteistön- ja vuokranvälitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinoharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity kiinteistövälitysliikkeeksi. Omapaja.fi ei ole aluehallintoviraston rekisteriin rekisteröitynyt kiinteistövälitysliike.

Henkilökohtaiset luento- ja esitelmäpalkkiot sekä luottamustoimesta saadut korvaukset ja kokouspalkkiot

Henkilökohtaisen palkkion työantajavelvoitteita ei voi siirtää laskutuspalveluyritykselle. Tästä lisätietoja verottajan ohje.

Drone-kuvaukset

Drone-kuvausta ei voi laskuttaa laskutuspalveluyrityksen kautta.

Taksiyrittäjyys ja linja-auton kuljetus

Taksiyrittäminen on luvanvaraista toimintaa, johon tarvitaan taksiliikennelupa, taksinkuljettajan ajolupa sekä käytettävän ajoneuvon rekisteröintiä luvanvaraiseen toimintaan. Kevytyrittäjänä laskuttaminen ei onnistu, koska luvanvaraista toimintaa harjoittavan tulee myös ilmoittautua kaupparekisteriin.

Terveydenhoitoalan työt

Aluehallintoviraston linjauksen mukaan terveydenhoitoalan töitä ei ole mahdollista laskuttaa kevytyrittäjänä.

Terveydenhoitoalan palveluiden tarjoajan on rekisteröityvä ammatinharjoittajaksi Valviran ylläpitämän Valveri-rekisteriin. Laskutuspalvelun käyttäjän ei ole mahdollista rekisteröityä, koska rekisteröintiin tarvitaan y-tunnus.

Tuotteiden jälleenmyynti ja vähittäiskauppa

Kevytyrittäjänä ei voi laskuttaa vain kuluista tai materiaaleista. Laskuilla tulee olla aina työnosuus mukana. Esimerkiksi tuotteiden jälleenmyynti ei ole mahdollista kevytyrittäjänä, ellei kyseessä ole sinun itsesi valmistama tuote.

Majoituspalvelut

Kevytyrittäjänä ei voi laskuttaa esimerkiksi pelkästä asunnon vuokrauksesta, vaan laskulla tulee olla aina myös työnosuus. Lisäksi ammattimaiseen majoitustoimintaa liittyy säännöksiä, joiden vuoksi laskutus ei onnistu kevytyrittäjänä laskutuspalveluyrityksen kautta.

Räjäytys- ja louhintatyöt

Räjäytys- ja louhintatöitä ei voi laskuttaa kevytyrittäjänä laskutuspalveluyrityksen kautta. Työ on luvanvaraista ja työmaalla tulee olla tutkinnon suorittanut vanhempi panostaja vastuuhenkilönä.

Turvasuojaustehtävät ja lukkotyöt

Mekaanisten lukitusjärjestelmien eli lukkojen tai rikosilmoitinjärjestelmien asennus-, korjaus-, muutostöiden laskutus ei valitettavasti onnistu palvelumme kautta kevytyrittäjänä. Kyseinen työ vaatii sinulta Y-tunnuksen ja turvallisuusalan elinkeinoluvan, tai vaihtoehtoisesti työsuhteen tällaiseen yritykseen.