Omapajan yrittäjäkoulu – Oppimateriaalia itsensä työllistäjille

Heidi Halonen – toiminimiyrittäjästä kevytyrittäjäksi

Kirjoittanut Sampsa Veteläinen | 24.3.2020 8:45

Heidi Halonen on virtuaaliassistentti ja kevytyrittäjä. Noin vuosi sitten hän lopetti toiminimen, joka hänellä oli ollut toiminnassa noin kymmenen vuotta. Nyttemmin hän tekee samoja töitä kevytyrittäjänä.

Halonen pyörittää miehensä Olli Halosen kanssa digitoimisto Ideaxia, joka on markkinointi- ja viestintäkumppani yrityksille. Mainos- ja markkinointipalvelujen lisäksi Haloset tuottavat myös kotisivuja.

”Olemme molemmat kevytyrittäjiä, mutta Ollilla on Ideaxin ohessa muitakin töitä, joihin hän välillä erkaantuu. Itse toimin käytännössä siis virtuaaliassistenttina erilaisille yrityksille. Olen opetellut tekemään yritysten hyväksi kaikenlaisia asioita, mitä vain pystyn tekemään.”

Halonen on peruskoulutukseltaan merkonomi, mutta hän on hankkinut lisäkoulutusta avoimessa yliopistossa sekä ammattikorkeakoulussa erilaisilla kursseilla.

”Olen esimerkiksi käynyt liiketalouden ja henkilöstöhallinnon kursseja. Lisäksi olen opiskellut muun muassa visuaalista viestintää.”

"Itsenäisyys ja oma päätäntävalta motivoivat"

Vuonna 2007 Halosen mies alkoi opiskella digimarkkinointia ja mainosalaa, ja perusti toiminimen.

”Tuolloin aloin itsekin ottaa näistä asioista lisää selvää. Opettelin asioita ja perustin itsekin toiminimen. Sieltä se kaikki lähti. Yrittämisessä se on mukavaa, että itse saa päättää, mitä milloinkin tekee. Saa ideoida ja suunnitella vapaasti uutta. Vaikka välillä on toki huolta yrityksestä, plussat kuitenkin voittavat miinukset. Itsenäisyys ja oma päätäntävalta motivoivat.”

Halonen kokee, että yritystoiminnassa haastavinta on asiakasmyynti.

”Itselläni on nyt kuitenkin muutama vakituinen yritys asiakkaana, jotka työllistävät koko ajan jonkin verran. Loma-ajat ovat vähän haastavampia. Niitä pitää suunnitella etukäteen vähän enemmän.”

Halosen työssä on assistenttina toimimisen lisäksi paljon ideointia ja luovaa työtä.

”Ideoita syntyy parhaiten silloin, kun päättää, että nyt en tee töitä. Silloin niitä vain putkahtelee mieleen. Myös some auttaa ideoiden syntymisessä, kun esimerkiksi jonkun toisen toiminta inspiroi itseäkin. Kun vain jollain tavoin nollaa päätään, niin hetken päästä alkaa ideoita pursuilla.”

Ideaxi – yritysten assistentti

Ideaxissa Halonen hoitaa enimmäkseen assistenttipuolta erilaisille yrityksille.

”Hoidan esimerkiksi arkipäiväisiä juoksevia asioita, joita voi etänä hoitaa. Kirjoitan muun muassa uutiskirjeitä, teen somemarkkinointia ja mainontaa. Joillekin asiakkaille hoidan laskutusta, verkkokauppaa ja asiakaspalvelua sähköisesti. Myös yritysten kotisivujen päivitys on suuressa roolissa työssäni.”

Ideaxin asiakkaat ovat tähän mennessä olleet pääosin pienyrittäjiä. Markkinointia omalle yritykselle Halosten ei ole vielä tarvinnut kauhean aktiivisesti tehdä, sillä asiakasvirta on ollut sen verran säännöllistä.

”Asiakkaat ovat löytäneet meidät hakukoneista tai tuttavilta kuultuaan ottaneet yhteyttä meihin. Sähköpostimarkkinointi on itselläni kuitenkin ollut joskus suuressa roolissa, mutta tällä hetkellä panostan eniten Instagramiin ja someen ylipäätään.”

Halonen on nyttemmin perustanut myös oman blogin.

Uusi alku kevytyrittäjänä

Halonen lopetti toiminimen, kun hän huomasi, että on olemassa hänelle sopivampi, toinenkin tapa toimia yrittäjänä.

”Minulla ei tuolloin ollut resursseja eikä tavoitteitakaan kasvattaa toiminimestä isompaa. Sivistin siis itseäni kevytyrittäjyyden suhteen, ja huomasin, että se on minulle helpompi tapa toimia. Muutos kannatti.”

 

Halonen lopetti toiminimen, kun hän huomasi, että on olemassa hänelle sopivampi, toinenkin tapa toimia yrittäjänä.

 

Halonen sanoo, että tavallaan mikään ei ole juuri muuten muuttunut hänen toiminnassaan, mutta esimerkiksi yritystoimintaan liittyvien asioiden hoitaminen on nyt yksinkertaisempaa.

”Minulla on lapsia, ja olen siis kevytyrittäjyyden ohessa myös kotiäiti. Nyt asioiden hoitaminen on senkin suhteen helpompaa, sillä kevytyrittäjyyden ansiosta enää ei ole niin kamala paperisota joka suuntaan.”

Halonen kertoo, että nyt hän on päässyt luopumaan myös siitä työstä, että hänen pitäisi huolehtia alvien maksamisesta.

”Minun ei tarvitse nyt niin stressata kaikenlaisista yritystoimintaan liittyvistä paperitöistä muutoinkaan. Tämä on nyt paljon suoraviivaisempaa. Teen vain laskun ja saan palkan. Minun ei itse tarvitse siinä välissä tehdä muuta. Enää ei myöskään tarvitse toimittaa kaikenlaisia lippuja ja lappuja kirjanpitäjälle.”

"Kaiken tutkimukseni myötä Omapaja nousi ykköseksi"

Heidi Halonen aloitti kevytyrittäjyyden ja yhteistyön Omapajan kanssa noin pari vuotta sitten.

”Silloin kun huomasin, että kevytyrittäjyys on kehittynyt paljon, innostuin tästä toiminnasta ja loin kokeilumielessä tilin tosi moneen laskutuspalveluun.”

 

”Kaiken tutkimukseni myötä Omapaja vain nousi palveluna ykköseksi. "

 

Halonen tutkaili, miten eri laskutuspalvelut toimivat. Hän tutustui eri firmojen tietoihin kaikkialla, mistä vain löysi tietoa.

”Kaiken tutkimukseni myötä Omapaja vain nousi palveluna ykköseksi. Käyttöliittymää esimerkiksi oli niin helppo käyttää. Myös Omapajan asiakaspalvelu erottui selkeästi edukseen. Vastaukset ovat olleet nopeita ja asiantuntevia. Heidän kanssaan on vain ollut tosi helppo kommunikoida.”